saya tak tahu nak letak tajuk apa, tapi lepas baca berulang2 kali, ia mpunyai 2 isi yg nak dsampaikan, jd skali lg sy tak tahu nakletak tajuk apa

pukul 1. 47 pagi waktu malaysia bertarikh 19 januari 2012, saat itu aq memerhatikan catatan status-status insan di halaman utama muka buku, beberapa minit kemudian kepala aq mula terasa sakit, pening dan berat sbb pe...
jeng... jeng... jeng...


sebab dr mula aq tgok aq da mula bengang dgn dp sorg insan nie, trun lg, trun lg... ada org upload gamba terbaru, aq bengang lagi ble terlihat gamba2 tu, bilangan gamba 17, tp display 3 tu j pon da wat aq bengang thap gaban, sabo... sabo... aq trun lg... ok!tnang skit... gamba berperisa dakwah yg terselit, senyuman mula bermain diminda, aq trun lagi... HAH! dp dia tol2 mcm artis dgn free hair... tgok nick... eh.. eh... kwan aq la
time skul rendah dlu2 (ok! kat sni aq dilema jap, nak hepi tgok kemajuan dia yg da hmpir straf dgn artis sbb pos status bagai[cth: having dinner kat bla2<<< ni pon nak habaq kat fb kaaa...huhu, tp ble tgok blgn like bratuih2], atau nak bengang dgn dp dia dgn free hair, siap kalering2 dan pkaian menjolok buah kelapa kat blkg umah aq, serta posing maut mcm retis... aduyaiii kawanku.... nak tego, aq ni spe j la, cma bkas rkan sklas, bkn rpat pon tapi dengan keazaman yang tinggi aq memberanikan diri utk mencegah kemungkaran dihadapanku dengan... dengan... MEMBENCI DENGAN HATI!!! (p/s: mencegah dengan hati adalah selemah2 iman, sob... sob... :'(  lemah sungguh aq)

cerita di atas bukan rekaan TETAPI!!!

ini betol-betol,bukan rekaan

aq bukan tulis sesaja, aq ada motif...
aq taw korang pernah hdapi situasi dilema waktu nak tego kawan yg buat silap, tapi majoriti orang akn plih x tego sbb... KAWAN... xnak gado, xnak wat dia marah, sedih dan terluka dan mcm2 perisa lain... kat sini aq nak pesan sikit, tego j la, paksa diri utk berani, set kat otak awal2, 'bia aq khilangan kwan aslkn jgn aq ilang kasih sayang dan cinta ALLAH ', tp aq ykin, korg mesti ckp, klu aq lpaskn dia, siapa lg nak tego dia pasni, tentu dia tmbah tersasar jauh..kan..kan...kan... ok! aq ckp khilangan kwan bukan lgsung x betego atau korg ptuskn kwan sbb dia xnak dgr, aq mksudkn kehilangan kwan mcm dorg mgkn da x rpt dgn kita, mula jauhi kta, kurang berbicara dll tp dlm keadaan dingin camtu korg jgn ptus asa tuk trus bwa dia, trik plhan2 dan yg penting, doa kan dia...

selain tu, aq ada psnan skit untuk mereka2 yang sering berkata 'syahid cita2ku', 'jihad fisabilillah'dan sejenis dengannya... aq bukan pe... mmg elok lah niat camtu, tp smpi nak gtau org ttg mende tu, siap ltak kat status fb berkali2, nick pon nak guna ayat tu,aq rsa da lebih, bia ALLAH j la yg taw ttg niat suci korg tu, tp klu nak berdakwah pastu xnak org knal kita, pe susah, gna nick c penulis k, c awan putih k, byk nick leh gna, unsur2 alam pon leh than... tp klu nak gna nick tu gak, silekan lah, x salah tpkena igt... bwa nickmcm tu pon da ada amanah dn tggung jwab yg da d pikul, nick tu mbwa amanah yg kna djga, ctohnya agama... org bkan islam ada yg tahu ttg ayat tu, byagkan dorg nmpk korg pkai nick tu pastu upload gamba2 yg mnmpk kan aurat dan x beradab spt acuan sbnr... apa yg akn dorg pk kan??? mmg lah pkiran dorg x penting tp ia akn mbuatkan dorg berupaya utk mburukkan agma kita yakni islam dgn tndkn kta, tp kes cmtu jrang la, kta ambek yg sering kali blaku.... status fb! klu gna nick mcm tu, pstikn lah status tu yg elok2 jgn laktetibe aq tgok nick suci tp status "b*do, s*al dn sjenis dgnnya, aq x suh korg jd ma'asum tp jd yg terbaek utk djdkan ikutan, lgpon korang yg plih jln tu, sme gak dgn pemakaian... ble da pkai jubah dan tdung lbuh2 tu, ingat amanah yg korang bwa,jd rolemodel yg terbaekk, jgn pkai mcm tu,slalu kat surau tp tba satu msa, aq tgok gelak2, gosip2 bgai (bkn nak tego org bgosip, dia pon trut serta), dn mcm2 la...skali lg aq kata, aq x suh korg yg tdung2 lbuh nie jd ma'asum tp jd rolemodel terbaekk... skang nie aq sering dgr org ckap "ala...pompuan tdung labuh tu pon bkan bek sgt, bla.. bla.."knapa leh tmbul camnie? smuany berpunca dr kes gadis2 mgandung anak luar nikah gna tdung labuh smata2 nak smbunyi kndungan... dan kesannya, agama kna tempias, skali lg 'dan' orang da x nmpk keindahan sebenar agama yg kita bwa, dan kes2 rogol pon blaku tnpa btas, pompuan tutup aurat dgn sempurna pon jd mgsa sbb lelaki2 pon tgok smua pompuan cam sme j, pkai labuh atau tak, prangai x elok kununnya...huhu

1 ulasan:

Dinda Puspita berkata...

sy ska baca y ni.. time kasih.....